Hanza Pałac w Rulewie wczoraj (9 listopada) dołączył do elitarnego grona producentów zdrowej żywności i restauracji serwujących najlepsze potrawy i dania w naszym regionie.
Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze odbywa się w Ostromecku z udziałem wicemarszałka województwa Zbigniewa Sosnowskiego. Od stycznia 2012 roku Kujawsko-Pomorskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza sukcesywnie powiększa się, dołączyło do niej 8 nowych podmiotów. Aktualnie zrzesza 85 członków, którzy czerpią z lokalnej tradycji. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest marszałek województwa i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem.
Nowi członkowie regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza to:
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe produkujące wyroby mięsne „Andrób”, Roman Olszewski, Suchorączek (powiat sępoleński)
- Restaurators Sp. z o.o., Pierogarnia Stary Młyn, Pierogarnia Stary Toruń, Toruń
- Sklep z wyrobami ziołowymi „Na Zdrowie” S.C. Aneta, Adam Krysiak, Inowrocław
- Firma Cateringowa „Restauracja Polska”, Włocławek
- Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, Ostromecko (powiat bydgoski)
- Unia Sp. z o.o. Hanza Pałac, Rulewo (powiat świecki)
- Altegradius Artur Pesta Restauracja Starówka, Brodnica
- Altegradius Artur Pesta lodziarnia kawiarnia „Czarna Malina”, Brodnica