Smak Regionu

8944

Szanowni Państwo,

w 2016 roku podczas Festiwalu Smaku w Grucznie pojawiła się nowa, specjalna kategoria konkursu, a mianowicie “Smak Regionu”.

Konkurs na “Smak Regionu” na najsmaczniejszą potrawę Ziemi Świeckiej, wytworzoną przez producentów z terenu powiatu świeckiego, odbywa się pod patronatem Starosty Świeckiego. Potrawy są ocenione przez specjalne Jury, ze szczególnym uwzględnieniem smaku potrawy, ale także wierności z tradycją obowiązującą w kulinariach na terenie powiatu świeckiego.

Nagrodzeni:
2016
Nagroda główna: Ruchanki z fjutem KGW gminy Jeżewo

2017

Nagroda główna: ser podpuszczkowy z kozieradką – Piotr Urtnowski, “Spod Czarcich Gór”

Możliwość zakupu: Świecie, ul. Żwirki i Wigury 1

Wyróżnienie: kiełbasa wędzona Renata Osojca

Możliwość zakupu: tel. 501 691 998

2018:

Nagroda główna: ser pielgrzym Barbara i Janusz Adamczyk

Możliwość zakupu: Kosowo 35, 86-111 Gruczno; tel. 512 081 132

Wyróżnienie: konfitura z czarnej porzeczki Nadwiślańska Chata, Luszkowo

Możliwość zakupu:  Luszkowo 26, 86-120 Pruszcz; tel. 602 700 680

2019:

Nagroda główna: ligawka wędzona GS Pruszcz

Możliwość zakupu: ul. Dworcowa 8/1, 86-120 Pruszcz; tel. 523 308 110

Wyróżnienie: ser z kozieradką i czosnkiem niedźwiedzim Barbara i Janusz Adamczyk

Możliwość zakupu: Kosowo 35, 86-111 Gruczno; tel. 512 081 132

2021

Nagroda główna: pasztet W. Śledź Manufaktura Wędliniarska “Olchowy dymek”

Możliwość zakupu: Franciszkowo 2, 86-122 Bukowiec; tel. 607 187 240

Wyróżnienie: ser Henryk Spółdzielnia Mleczarka Drzycim

Możliwość zakupu: sklep firmowy ul. Podgórna 11, 86-140 Drzycim