Festiwal Smaku 2021 za nami…

7715

W miniony weekend (tj. 21-22 sierpnia 2021 r.), po rocznej przerwie, odbyła się kolejna – już XV – edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Ponad 100 wystawców starało się zachęcić gości do spróbowania i zakupu swoich wyrobów. Chętnych nie brakowało!

Powiat Świecki, jako partner wydarzenia, przygotował stoisko promocyjne, na którym czekał test wiedzy o Powiecie oraz strefa zabaw dla dzieci. Było smacznie, kolorowo, a dzięki sprzyjającej pogodzie, nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.

Koszyk Smaków Powiatu Świeckiego wzbogacił się o nowe produkty: w kategorii “Smak Regionu 2021” nagrodę główną otrzymała firma Olchowy Dymek z Bukowca za pasztet, a wyróżnienie SM z Drzycimia za Ser Henryk.

Poniżej przedstawiamy pełną listę zwycięzców konkursów przeprowadzonych w czasie Festiwalu Smaku w Grucznie 2021 r. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że wielu z nich pochodzi z terenu Powiatu Świeckiego! Gratulujemy!

Konkurs: Smak Roku 2021

Jury w składzie:
Jarosław Dumanowski,
Piotr Przybyło,
Piotr Kosiński,
Marek Gąsiorowski.

Przetwory mięsne i wędliny

Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Schab Pieczony z kością dla Stanisława Broniarczyka

wyróżnienie w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Rillettes z gęsi dla Aleksandry Kowalskiej

wyróżnienie w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Szynkę z udźca dla Stanisława Broniarczyka

Przetwory warzywne i owocowe

Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Sześcioletni ocet balsamiczny z malin dla Józefa Siadaka

wyróżnienie w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Olej makowy dla Zbigniewa Musiała

wyróżnienie w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Ocet z morwy dla Michała Winklera

Przetwory piekarskie i cukiernicze

Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory piekarskie i cukiernicze”
za Chleb z ziarnami dla Danuty Urtnowskiej Gospodarstwo Rolne spod „Czarcich Gór”

Przetwory z ryb

Laurów nie przyznano

Przetwory z mleka

Smak Roku 2021 w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Oscypek dla Wojciecha Komperdy

wyróżnienie w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Ser dojrzewający z Borów Tucholskich dla Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia

wyróżnienie w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Twarożek ze szczypiorkiem dla KGW z Zarośla „Komysze”

Potrawy

wyróżnienie w kategorii „Potrawy”
za Gołąbki dla Aleksandry Kowalskiej

Inne produkty spożywcze

wyróżnienie w kategorii „Inne produkty spożywcze”
za Syrop z kwiatów głogu dla Małgorzaty Fik

wyróżnienie w kategorii „Inne produkty spożywcze”
za Miód z miętą dla Tomasza Paula

GRAND PRIX:
za Sześcioletni ocet balsamiczny z malin dla Józefa Siadaka

Konkurs: Smak Regionu 2021

Jury w składzie:
Iwona Karolewska,
Piotr Kończewski,
Szymon Wacławik,
Przemysław Wiśniewski.

„Smak Regionu”
za pasztet dla firmy Olchowy Dymek z Bukowca

Wyróżnienie „Smak Regionu”
za Ser Henryk dla Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia

Konkurs: Miód Roku 2021

Jury w składzie:
Agnieszka Romanowicz,
Czesław Wejner,
Łukasz Woźniak,
Agnieszka Naryśkiewicz,
Dorota Szczepańska.

Miód Roku 2021
za Miód Wrzosowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka w Lnianie

Wyróżnienie Miód Roku 2021
za miód rzepakowy z Pasieki GUCIO Jadwigi i Zbigniewa Stożków

Wyróżnienie Miód Roku 2021
za miód spadziowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka w Lnianie

Konkurs „Artystów i Dziennikarzy”

Jury Artystów i Dziennikarzy w składzie:
Magdalena Kawalec-Segond,
Witold Wróbel,
Maciej Figas,
Krystyna Stepczyńska,
Jakub Keller.

Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Oscypek dla Wojciecha Komperdy

Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Kiełbasę kruchą dla GS Pruszcz

Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Szynkę z Jelenia dla Jana Myśliwiec

Grand Prix „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Ocet z morwy dla Michała Winklera