W miniony weekend (tj. 21-22 sierpnia 2021 r.), po rocznej przerwie, odbyła się kolejna – już XV – edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Ponad 100 wystawców starało się zachęcić gości do spróbowania i zakupu swoich wyrobów. Chętnych nie brakowało!
Powiat Świecki, jako partner wydarzenia, przygotował stoisko promocyjne, na którym czekał test wiedzy o Powiecie oraz strefa zabaw dla dzieci. Było smacznie, kolorowo, a dzięki sprzyjającej pogodzie, nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Koszyk Smaków Powiatu Świeckiego wzbogacił się o nowe produkty: w kategorii “Smak Regionu 2021” nagrodę główną otrzymała firma Olchowy Dymek z Bukowca za pasztet, a wyróżnienie SM z Drzycimia za Ser Henryk.
Poniżej przedstawiamy pełną listę zwycięzców konkursów przeprowadzonych w czasie Festiwalu Smaku w Grucznie 2021 r. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że wielu z nich pochodzi z terenu Powiatu Świeckiego! Gratulujemy!
Konkurs: Smak Roku 2021
Jury w składzie:
Jarosław Dumanowski,
Piotr Przybyło,
Piotr Kosiński,
Marek Gąsiorowski.
Przetwory mięsne i wędliny
Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Schab Pieczony z kością dla Stanisława Broniarczyka
wyróżnienie w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Rillettes z gęsi dla Aleksandry Kowalskiej
wyróżnienie w kategorii „Przetwory mięsne i wędliny”
za Szynkę z udźca dla Stanisława Broniarczyka
Przetwory warzywne i owocowe
Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Sześcioletni ocet balsamiczny z malin dla Józefa Siadaka
wyróżnienie w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Olej makowy dla Zbigniewa Musiała
wyróżnienie w kategorii „Przetwory warzywne i owocowe”
za Ocet z morwy dla Michała Winklera
Przetwory piekarskie i cukiernicze
Smak Roku 2021 w kategorii „Przetwory piekarskie i cukiernicze”
za Chleb z ziarnami dla Danuty Urtnowskiej Gospodarstwo Rolne spod „Czarcich Gór”
Przetwory z ryb
Laurów nie przyznano
Przetwory z mleka
Smak Roku 2021 w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Oscypek dla Wojciecha Komperdy
wyróżnienie w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Ser dojrzewający z Borów Tucholskich dla Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia
wyróżnienie w kategorii „ Przetwory z mleka”
za Twarożek ze szczypiorkiem dla KGW z Zarośla „Komysze”
Potrawy
wyróżnienie w kategorii „Potrawy”
za Gołąbki dla Aleksandry Kowalskiej
Inne produkty spożywcze
wyróżnienie w kategorii „Inne produkty spożywcze”
za Syrop z kwiatów głogu dla Małgorzaty Fik
wyróżnienie w kategorii „Inne produkty spożywcze”
za Miód z miętą dla Tomasza Paula
GRAND PRIX:
za Sześcioletni ocet balsamiczny z malin dla Józefa Siadaka
Konkurs: Smak Regionu 2021
Jury w składzie:
Iwona Karolewska,
Piotr Kończewski,
Szymon Wacławik,
Przemysław Wiśniewski.
„Smak Regionu”
za pasztet dla firmy Olchowy Dymek z Bukowca
Wyróżnienie „Smak Regionu”
za Ser Henryk dla Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia
Konkurs: Miód Roku 2021
Jury w składzie:
Agnieszka Romanowicz,
Czesław Wejner,
Łukasz Woźniak,
Agnieszka Naryśkiewicz,
Dorota Szczepańska.
Miód Roku 2021
za Miód Wrzosowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka w Lnianie
Wyróżnienie Miód Roku 2021
za miód rzepakowy z Pasieki GUCIO Jadwigi i Zbigniewa Stożków
Wyróżnienie Miód Roku 2021
za miód spadziowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka w Lnianie
Konkurs „Artystów i Dziennikarzy”
Jury Artystów i Dziennikarzy w składzie:
Magdalena Kawalec-Segond,
Witold Wróbel,
Maciej Figas,
Krystyna Stepczyńska,
Jakub Keller.
Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Oscypek dla Wojciecha Komperdy
Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Kiełbasę kruchą dla GS Pruszcz
Wyróżnienie „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Szynkę z Jelenia dla Jana Myśliwiec
Grand Prix „Jury Artystów i Dziennikarzy”
za Ocet z morwy dla Michała Winklera