Aktualizacja 26.11.2020 r.
Granty na kapitał obrotowy dla mikro- i małych przedsiębiorstw w branży gastronomicznej oraz fitness w związku z wystąpieniem stanu epidemii COVID-19.
Najważniejsze zasady udzielania pomocy w ramach wsparcia branżowego:
- Wymagany spadek obrotów ze sprzedaży towarów i usług o co najmniej 50%. Porównanie danych z miesiąca listopada 2020 r. do miesiąca września 2020 r.
- Utrzymanie zadeklarowanych pełnych etatów w okresie finansowania (w tym wlicza się umowy o pracę, samozatrudnienie, umowy cywilnoprawne, umowy o sprzedaż usług).
- Przedsiębiorca musiał prowadzić działalność na koniec 2019 r.
- Jeden przedsiębiorca może złożyć tylko jeden wniosek.
- Zakaz podwójnego finansowania kosztów z innych środków publicznych.
Proste zasady wsparcia:
- wniosek składany elektronicznie, ale nie przez generator wniosków
- oryginały dokumentów na moment podpisywania umowy
- uproszczony wniosek – łatwy do wypełnienia
- przewidywana pomoc dla jednego podmiotu wyniesie od 6 do 12 tys. zł
- podpisanie umów odbędzie się w 5 lokalizacjach – w siedzibie Urzędu oraz w Delegaturach – wg “klucza powiatowego”
- wnioski będzie można składać aż przez 7 dni
- o rankingowaniu wniosków będą decydowały punkty, a nie kolejność zgłoszeń
- szybka wypłata środków!
Pełna dokumentacja konkursowa zostanie opublikowana w poniedziałek, 30 listopada 2020 r.
Samorząd województwa pracuje nad rozwiązaniami, które pozwolą na wsparcie restauracji, kawiarni i klubów, które znalazły się w dramatycznej sytuacji w wyniku lockdownu w pierwszej połowie roku i obecnych obostrzeń przeciwepidemicznych. Marszałek Piotr Całbecki zapowiedział, że w ciągu tygodnia uruchomiony zostanie mechanizm, który pozwoli na przywrócenie zlikwidowanych miejsc pracy i utrzymanie tych, które są zagrożone.
– Dla wielu firm tej branży kolejne w tym roku zamknięcie lokali to katastrofa. Dlatego zdecydowałem, że wszędzie tam, gdzie musiało dojść do zwolnień lub miejsca pracy są zagrożone będziemy do czasu ponownego otwarcia lokali przekazywać pomoc w wysokości 3 tysięcy złotych miesięcznie na pracownika. Mamy na ten cel przygotowane środki w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego. Zakładamy, że od grudnia te pieniądze będą mogły trafić bezpośrednio do przedsiębiorców – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Do spotkania gospodarza województwa i wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego z przedstawicielami gastronomików, liderami ulicznych protestów w Toruniu z 5 i 12 listopada, doszło w miniony piątek (13 listopada). Marszałek Piotr Całbecki, który właśnie objął współprzewodnictwo w Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego, zadeklarował wówczas wszelką możliwą pomoc podkreślając, że większość środków i kompetencji w tej sprawie jest po stronie rządu.
Powołał też zespół pod przewodnictwem wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego, który zajął się zredagowaniem uargumentowanego apelu do rządu RP o dedykowaną pomoc i odblokowanie branży, wypracowaniem najbardziej pomocnych w obecnej sytuacji narzędzi wsparcia, a także wypracowaniem formuły dialogu branży gastronomicznej z samorządami lokalnymi. W tym ostatnim przypadku chodzi o uwrażliwienie prezydentów miast, burmistrzów i wójtów na problemy gastronomii w obecnej sytuacji i możliwe wsparcie ze strony miast i gmin, np. w formie zawieszenia czynszów za lokale komunalne.
W skład zespołu wchodzą dyrektorzy Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej i Wojewódzkiego Urzędu Pracy, szefowie marszałkowskich instytucji zarządzającymi funduszami na pożyczki oraz dyrektorzy departamentów odpowiedzialnych za rozwój gospodarczy i fundusze europejskie w Urzędzie Marszałkowskim. Pierwsze robocze spotkanie odbyło się w poniedziałek (16 listopada), termin kolejnego wyznaczono na koniec tygodnia.
Wśród propozycji przedstawionych przez samorząd województwa są także m.in. dogodna, uwzględniająca postulaty restauratorów ścieżka kredytu obrotowego (z zerowym oprocentowaniem), udzielanego przez Kujawsko-Pomorski Fundusz Kredytowy. Szczegóły są uzgadniane. Ponieważ wiadomo, że sytuacja nie wszystkich przedsiębiorstw gastronomicznych jest zła, chodzi o stworzenie takich warunków naborów wniosków o wsparcie, by pieniądze trafiły rzeczywiście do tych, którym obecny kryzys najbardziej dał się we znaki.
W skierowanym dziś do premiera Mateusza Morawieckiego apelu marszałka województwa, poza wezwaniem do rozważenia przynajmniej częściowego odmrożenia branży, znajduje się lista instrumentów, które pomogłyby restauratorom przetrwać najtrudniejsze czasy (m.in. umorzenie składek do ZUS i zaległych podatków, bezzwrotne wsparcie w ramach specjalnego rządowego funduszu, dopłaty do wynagrodzeń pracowniczych).