Festiwal Smaku w Grucznie za nami…

884

W dniach 19-20 sierpnia 2017 roku odbył się XII Festiwal Smaku w Grucznie. Powiat Świecki, jako partner wydarzenia, przygotował na tę okoliczność stoisko promocyjne i zaprosił do jego współtworzenia Lokalną Organizację Turystyczną Kociewie, przedstawicieli Powiatu Jarosławskiego, Powiatowy Urząd Pracy w Świeciu oraz KGW Jeżewo.

Było smacznie, kolorowo i przede wszystkim nie padało, dlatego też, stoisko promocyjne cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Odwiedził nas Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski, Starosta i Wicestarosta Świecki, Wójt Gminy Lniano, Zastępca Burmistrza Świecia, Przewodniczący Rady Powiatu Świeckiego oraz Przewodniczący Rady Miasta.

Warto również wspomnieć, że tak, jak w roku poprzednim, JURY oceniało zgłoszone produkty w kategorii “Smak Regionu 2017”.  W pierwszej edycji nagrodę otrzymało KGW Jeżewo za ruchanki z fjutem, natomiast w tym roku nagrodę otrzymał Piotr Urtnowski za Ser podpuszczkowy z kozieradką dla Gospodarstwa Rolnego „Spod Czarcich Gór”, a wyróżnienie Renata Osojca z Topolna za kiełbasę wędzoną.

Dziękujemy wszystkim, których spotkaliśmy przez te 2 dni w Grucznie i zapraszamy już za rok! 😉

Poniżej przedstawiamy pełną listę zwycięzców konkursów przeprowadzonych w czasie Festiwalu Smaku w Grucznie 2017 r. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że wielu z nich pochodzi z terenu Powiatu Świeckiego! Gratulujemy!

Wyróżnienie w kategorii Przetwory mięsne i wędliny
za kiełbasę Myśliwską z daniela dla Jana Myśliwca

Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne i wędliny
za Wątrobiankę wędzoną dla Witolda Śledzia

Wyróżnienie w kategorii Przetwory warzywne i owocowe
za Sok pomidorowy dla Grażyny Wiatr

Smak Roku w kategorii Przetwory warzywne i owocowe
za Perlany czosnek w bursztynowej zalewie dla Elżbiety Woltereiter

Wyróżnienie w kategorii Przetwory z mleka
za Ser smażony dla Gospodarstwa Rolnego „Spod Czarcich Gór” – Piotr Urtnowski

Smak Roku w kategorii Przetwory z mleka
za Masło wiejskie dla Gospodarstwa Rolnego „Spod Czarcich Gór” – Piotr Urtnowski

Wyróżnienie w kategorii Potrawy
za Zraziki jagnięce z miętą dla Tradycyjnego Jadła – Mirosława Wilk

Smak Roku w kategorii Potrawy
za Czerninę dla „Jedyna Taka” – Andrzej Dobosz

Smak Roku w kategorii Przetwory piekarskie i cukiernicze
za Lody waniliowe dla Ilony Żmudziejewskiej z Koronowa

Grand Prix 2017
za masło wiejskie dla Gospodarstwa Rolnego „Spod Czarcich Gór” – Piotr Urtnowski

Wyróżnienie w kategorii Przetwory mięsne i wędliny
za Pasztet Wielomięsny dla Firmy „Wędliny Starej Spiżarni” – Stanisław Broniarczyk

Wyróżnienie w kategorii Przetwory warzywne i owocowe
za Czosnek Perlany w bursztynowej zalewie dla Elżbiety Woltereiter

Wyróżnienie w kategorii Potrawy
za Gęś z kaszą orkiszową dla Eko Gościniec

Smak Regionu 2017
za Ser podpuszczkowy z kozieradką dla Gospodarstwa Rolnego „Spod Czarcich Gór” – Piotr Urtnowski

Wyróżnienie w kategorii Smak Regionu 2017
za Kiełbasę wędzoną dla Renaty Osojca z Topolna

Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne i wędliny
za Pasztet Wielomięsny dla Firmy „Wędliny ze Starej Spiżarni” – Stanisław Broniarczyk

Smak Roku w kategorii Przetwory warzywne i owocowe
za Syrop z żurawiny dla Nadwiślańskiej Chaty z Luszkowa

Grand Prix 2017 – Jury VIP
za Ser Hrabiny dla Spiżarni Hrabiny Ślesin

Wyróżnienie w kategorii Miód Roku 2017
za Miód Lipowy dla Pasieki Rodzinnej – Sławomir Wnuk

Wyróżnienie w kategorii Miód Roku 2017
za Miód Gryczany dla Pasieki Rodzinnej – Sławomir Wnuk

Tytuł Miód Roku 2017
za Miód Pszczeli Lipowy dla Pasieki GUCIO J. Z. Stożek