W miniony weekend (tj. 24-25 sierpnia 2019 r.) odbyła się kolejna – XIV edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Ponad 100 wystawców starało się zachęcić gości do spróbowania i zakupu swoich wyrobów. Chętnych nie brakowało!
Powiat Świecki, jako partner wydarzenia, przygotował stoisko promocyjne, na którym czekał test wiedzy o powiecie oraz strefa zabaw dla dzieci z nowymi grami edukacyjnymi.
Na naszym stoisku czekali także przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawością Intelektualną koło w Jarosławiu, którzy zachęcali do zakupu ręcznie robionych domków dla pszczół murarek, podpałki oraz klocków.
Warto również wspomnieć, że tak, jak w roku poprzednim, JURY oceniało zgłoszone produkty w kategorii „Smak Regionu 2019”. W tym roku nagrodę otrzymała Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Pruszcz za ligawkę wędzoną, a wyróżnienie ser z kozieradką i czosnkiem niedźwiedzim Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk. Gratulujemy!
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że także w innych kategoriach nasi lokalni producenci zostali docenieni:
Miód Roku – Sławomir Wnuk,
wyróżnienie: Zenon Otowski
Przetwory mięsne i wędliniarskie – W. Śledź, Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek
Nalewka Roku – Ewa Szafarczyk
Przetwory z mleka – Sery Adamczyk
Serdecznie wszystkim gratulujemy!
Do zobaczenia za rok!