XIII Festiwal Smaku w Grucznie za nami

689

W miniony weekend (tj. 18-19 sierpnia 2018 r.) odbyła się kolejna – już XIII – edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Ponad 150 wystawców starało się zachęcić gości do spróbowania i zakupu swoich wyrobów. Chętnych nie brakowało!

Powiat Świecki, jako partner wydarzenia, przygotował stoisko promocyjne, na którym czekał test wiedzy o 20-leciu Powiatu oraz strefa zabaw dla dzieci. Dzięki sprzyjającej pogodzie, a także obecności KGW Jeżewo, nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.

Warto również wspomnieć, że tak, jak w roku poprzednim, JURY oceniało zgłoszone produkty w kategorii „Smak Regionu 2018”. W tym roku nagrodę otrzymał ser pielgrzym Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk, a wyróżnienie konfitura z czarnej porzeczki dla Nadwiślańskiej Chaty Państwa Brzykcy!

Poniżej przedstawiamy pełną listę zwycięzców konkursów przeprowadzonych w czasie Festiwalu Smaku w Grucznie 2018 r. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że wielu z nich pochodzi z terenu Powiatu Świeckiego! Gratulujemy!

Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina

W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”

Wyróżnienia przyznano za:
– zakwas z buraków – Miód Malina
– ser Cheddar Farmerski – Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– olej rzepakowy – firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał

Wyniki z obrad Jury VIP na Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018

Grand Prix Jury VIP Festiwalu Smaku Gruczno 2018 przyznano za gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak firma „Smak Tradycji”

Wyróżnienia przyznano za:
– ser Parmigiano Kosoviano Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– chleb żytni klasyczny – z Piekarni Hanny Milewskiej
– modrą kapustę – firmy „Piwniczka Tradycji”  Małgorzaty Fik

Wyniki z obrad Jury na Miód Roku Festiwalu Smaku Gruczno 20182018 r.

Tytuł Miód Roku 2018 otrzymuje miód wielokwiatowy z pasieki Tomasza Paul

wyróżnienia otrzymują:
– mód lipowy z cebulą z Pasieki Michalscy
– miód lipowo-nektarowy z Pasieki Rodzinnej Sławomir Wnuk