Łabędź krzykliwy

327

Wielkością nie ustępuje dobrze nam znanemu łabędziowi niememu. Cały biały z żółtą nasadą dzioba i czarnym jego zakończeniem. Jak sama nazwa wskazuje, odzywa się często i głośno. Znany z bardzo silnych więzi rodzinnych i dalekich wędrówek. Mityczny ptak Królowej Śniegu i zaczarowany bohater słynnego „Jeziora Łabędziego”. Łabędź Krzykliwy jest też narodowym Ptakiem Finlandii. Jego wizerunek widnieje na monetach o nominale 1 euro. Jak wszystkie łabędzie, jest wegetarianinem. W Polsce widujemy go i, przede wszystkim, słyszymy w czasie wiosennych i jesiennych przelotów. Wiele ptaków zimuje na zachodzie kraju. Większość Łabędzi Krzykliwych lęgnie się na mokradłach na północ i północny-wschód od naszego kraju. Do Polski jako gatunek lęgowy powrócił ok. 40 lat temu. Obecnie lęgnie się u nas ok. 100 par. Obszar występowania „Krzykliwca” przesuwa się stopniowo w głąb Europy i na zachód – na tereny z których dawno temu został wytępiony.