Janiogórski Festiwal Chleba

945

Towarzystwo Rozwoju Gminy Świekatowo;
danuta_megger@wp.pl ,
tel. 501 344 393
www.wioskachlebowa.pl

Jania Góra słynęła wiele lat temu z chleba wysokiej jakości wypiekanego przez tamtejsze gospodynie. W ostatnich latach i do Świekatowa dotarła „moda” na przywoływanie i wskrzeszanie tradycji kulinarnych. Towarzystwo Rozwoju Świekatowa, władze Gminy Świekatowo i Rada Sołecka Janiej Góry, podjęły zadanie powołania wioski tematycznej, dla której naczelnym desygnatem stał się chleb. Jak sami wskazują – temat wybrano ze względu na tradycję uprawy zbóż i tradycje piekarskie. Stworzono Wioskę Chlebową. Własnymi siłami i środkami zbudowano piec na wzór pieca w Widnie. Piec spory, bo mieszczący 60 bochenków chleba różnej wielkości.

Pierwszy wypiek miał miejsce w 2009 roku. Inaugurację poprzedziły staranne przygotowania, warsztaty wypieku w dużym piecu i wiele, wiele eksperymentów. Receptury przygotowano w oparciu o pamięć najstarszych mieszkanek okolicy. W 2009 r. podczas I Festiwalu Chleba nastąpiło też otwarcie Wioski Chlebowej. Od tamtego czasu w Janiej Górze co roku w drugą sobotę września odbywa się kolejny Festiwal Chleba. Teraz są to już wydarzenia ściągające turystów i smakoszy z całej Polski.

Podczas Festiwali ma miejsce kilka imprez konkursowych, w których zmagają się gospodynie z powiatu świeckiego i tucholskiego w przygotowaniu najsmaczniejszego ciasta na zakwasie i na drożdżach. Odbywają się pokazy pieczenia chleba w piecu chlebowym, eksponuje się maszyny rolnicze do uzyskiwania ziaren zbóż na mąkę chlebową, oraz tradycyjne wyposażenie domowe do przyrządzania, serwowania i „obróbki” chleba. Gdy temat stał się popularny wśród turystów organizatorzy zaprosili Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Świekatowie, przygotowano i zaangażowano gospodynie z Janiej Góry i sąsiednich sołectw i zbudowano ofertę turystyczną.

Obecnie oferuje się:

  1. warsztaty wypieku chleba – z pokazem tradycyjnego młócenia zboża, wspólne przygotowanie ciasta zgodnie z dawną recepturą oraz wspólne wypiekanie chleba w oryginalnym piecu chlebowym
  2. ścieżkę edukacyjną „Stracha pokonamy, chleba nie oddamy” – dzięki której turysta może prześledzić drogę od kłosów zboża, Aż do bochenka pachnącego chleba. To swoista gra, gdyż na drodze uczestnicy spotykają szereg postaci, od których muszą zdobyć składniki do wypieczenia chleba Wykonanie zadań tej gry utrudnia wszędobylski strach Luppo. Strażnik Ognia częstuje słodkimi podpłomykami.
  3. zajęcia z rękodzielnictwa – turyści samodzielnie wykonują pamiątki tematycznie związane z Wioską. Dla dzieciaków i dorosłych dodatkową atrakcję stanowi „Wesoła Łączka” – czyli teren zabaw sprawnościowych i ruchowych…
  4. lekcje muzealne przy ekspozycji dawnych sprzętów gospodarstwa domowego