Zachęcamy lokalnych producentów do zgłaszania swoich wyrobów do konkursu na “Smak Regionu” odbywającego się w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie.
Od 2016 roku, podczas Festiwalu Smaku wybierany jest „Smak Regionu” – jego głównym celem jest wyróżnienie wyrobów charakterystycznych dla naszego regionu – produkowanych zgodnie z tradycyjną recepturą.
W „Koszyku Smaków Powiatu Świeckiego” znajdziemy już:
- ruchanki z fjutem – KGW gminy Jeżewo
- ser podpuszczkowy z kozieradką – Piotr Urtnowski, „Spod Czarcich Gór”;
- kiełbasa wędzona – Renata Osojca
- ser pielgrzym – B. J. Adamczyk;
- konfitura z czarnej porzeczki – Nadwiślańska Chata, Luszkowo
- ligawka wędzona – GS Pruszcz;
- ser z kozieradką i czosnkiem niedźwiedzim – B. J. Adamczyk
- pasztet – W. Śledź Olchowy Dymek;
- ser Henryk – SM Drzycim
Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie na stronie Organizatora.